Voor ons is terugkomen van de zomervakantie net zoiets als wakker worden op nieuwjaarsdag.

Voor ons is terugkomen van de zomervakantie net zoiets als wakker worden op nieuwjaarsdag. Mijn partner, ik en zelfs onze jongste zoon zitten dan vol met goede voornemens. ‘We gaan het deze keer toch echt anders doen’. Voor ons geen verschil of we nu tussen oliebollen en bubbels zitten. Of pendelend tussen diverse Europese steden in de auto. Het zijn voor ons de uitgelezen momenten om weer eens goede gesprekken te voeren en ambitieuze voornemens te delen. Dit jaar reden we 4000 kilometer dwars door België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië & Hongarije. U zult me ongetwijfeld geloven, dan heb je heel wat (goede) gesprekken.

Sinds 2008 hebben we er dan ook een traditie van gemaakt. Onze vakantievoornemens gaan in het Blauwe boekje. Een notitieboekje van IKEA. Het ligt 365 dagen van het jaar in het dashboardkastje van onze auto. 1 keer per jaar komt het eruit. Gedurende onze vakantiereis. Aan het einde van onze roadtrip. Zo ook dit jaar. In de laatste dagen van onze vakantie was het weer zover. Tussen Slovenië en Hongarije. Pen in de aanslag, boekje op schoot. Blanco pagina nog voor me. Maar nog voordat ik de eerste woorden schrijf, begin ik terug te bladeren in de tijd. 2016, 2015, 2014, 2013 etcetera. En terwijl ik zo de pagina’s een voor een teruglees, valt het niet te ontkennen dat er een soort van constante in zit. Een herhaling van woorden. Beter gezegd, voornemens.

Nu kan ik me zomaar voorstellen, dat u op het puntje van uw stoel zit om van mij te horen welke dit zijn. Dan moet ik u teleurstellen, dat ga ik u niet vertellen. Daar gaat het namelijk niet om. Uiteraard bent u vrij om te raden en waarschijnlijk raadt u het dan ook nog meteen goed. Zo origineel in voornemens ben ik wellicht als fulltime werkende, ouder wordende moeder, oma en partner niet. Maar goed, nogmaals, daar gaat het niet om. Zo al lezende viel me op dat gedurende 10 jaar, dus al vanaf mijn 36ste ik al aandacht had voor dezelfde dingen. Al 10 jaar bewust ben van mijn uitdagingen, valkuilen, kansen en doelen. Al 10 jaar hard werk aan mijn eigen ik, wij, jullie en hun. Oog heb voor mezelf en mijn omgeving. Kortbij of op afstand. En hoe meer ik erover nadenk, hoe mooier ik het Blauwe boekje begin te vinden. Begin te waarderen.

Want ondertussen begin ik het te snappen. Dankzij het Blauwe boekje weet ik het. Ik ben Jelle. En eigenlijk gaat het niet om het waarmaken of naleven van je voornemens. Het gaat om het bewust zijn ervan. Ermee bezig zijn. Koop vandaag nog je eigen Blauwe boekje en begin gewoon te schrijven. Want zoals Stef Bos ooit zei: ‘Voor je 40ste ben je bezig met te denken wie je moet zijn. Na je 40ste word je wie je bent.’ Ik ben Jelle, aangenaam.