Sinterklaas aan de Maas

Ieder jaar eind November arriveert de Goedheiligman samen met zijn trouwe Pieten in Maastricht. Duizenden kinderhartjes gaan dan sneller kloppen en samen met papa en mama, opa en oma beleven ze dan wellicht wel het spannendste moment van het jaar. Langs de kade staan honderden gezinnen om Sinterklaas hartverwarmend toe te zingen en te verwelkomen. Ieder jaar weer een uniek moment in de beleving van jong en oud, groot en klein.

Het niet alleen vasthouden van dit bijzondere moment maar nog meer het borgen en toegankelijk maken van een eeuwenoude familietraditie en cultuur erfgoed feest, was aanleiding voor Centrummanagement Maastricht i.s.m. Rederij Stiphout om 7 jaar geleden de Stichting Sinterklaas aan de Maas op te richten. Sinds 2 jaar mag ik voorzitter van de Stichting zijn. Een jonge, energieke en daadkrachtige stichting met maar 1 helder doel voor ogen: het bezoek aan Sinterklaas, als zijnde een heuse familietraditie, optimaal in de spotlight te zetten en voor iedereen in de samenleving mogelijk te maken. Dit doen we door verbinding te maken met diverse sociaal maatschappelijke, culture organisaties/instellingen tijdens ‘Sinterklaas aan de Maas’.

Inmiddels staat de Stichting geheel op zichzelf en heeft ze meer dan 20.000 harten veroverd en mogen ontvangen op “de Spanje-vallei”, één van de tijdelijke omgebouwde boten van Rederij Stiphout aan de Maasboulevard. Vanaf de Intocht tot zijn vertrek ontvangt Sinterklaas samen met zijn Pieten op speciale tijden bezoek en leidt hen met veel plezier rond door zijn woon-, werk- en zelfs zijn slaapkamer. Naast het bezoek op de boot, organiseert de Stichting ook het Welkomstfeest i.s.m. Centre Ceramique, het Pietenforum i.sm. Winkelcentrum Mosae Forum en sinds 2 jaar de succesvolle Uitzwaaitocht van de Goedheiligman op 6 december. Om dit intensieve programma te kunnen realiseren is de Stichting telkens afhankelijk van sponsoring, donaties en fondsen.

Naast het reguliere basisschoolonderwijs in Maastricht hebben we de afgelopen jaren ook groepen van het IvOO speciaal onderwijs, Stichting De Knoevel, Xonar, Radar, AZM en Toon Hermans Huis mogen ontvangen. In samenwerking met Vivre worden bezoeken geregeld voor bejaarde- en verzorginshuizen én zijn ook MIK, United World College & Tyltylschool De Maasgouw met regelmaat betrokken bij het project” licht een trotse voorzitter toe. En daar mogen en kunnen members van de Quiet Community natuurlijk niet bij ontbreken. Het gunnen van een uniek moment aan een ander zonder er iets voor terug te verwachten, is precies waar onze Stichting voor staat. Centrummanagement Maastricht maakt, dankzij een mooie donatie, het dit jaar mogelijk 200 members, groot en klein, jong en oud, een onvergetelijk moment te geven met en bij Sinterklaas. Hoe geweldig is dat.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen mee telt, het is gewoon een kwestie van doen!

Afscheid van Sinterklaas in Maastricht – Foto: Focuss 22

Welkomstfeest in Centre Céramique – Foto: Focuss 22